Čokoláda jako afrodisiakum?
Proč mají lidé silně zakořeněno v mysli, že čokoláda je silné afrodisiakum?
Čokoládu taková pověst provázela ještě dříve než se k nám na Západ dostala. A to díky španělským konkvistadorům v Mexiku, kteří na začátku 16 století popíjeli silný tmavý nápoj pozdě večer, obřadně (jak tam bylo zvykem), obsluhováni svými mexickými ženami, konkubínami a služebnicemi. Je tedy snadné si představit, jak za těchto okolností se z čokolády stal afrodisiakální nápoj. Toto přesvědčení je určitě nenápadným důvodem, proč je čokoláda odedávna první volbou při vyznání lásky. Stala se klasickým dárkem z lásky např. o sv. Valentýnu.
Ale kolem čokolády panovali i jiné různé pověsti. Například v minulých dobách se čokoláda považovala za blahodárnou pro ženy rodičky.
Když se počátkem 17 století rozšířila po Evropě, byla považována za lék, medikament, který byl na rozdíl od mnoha jiných léků té doby velmi chutný a oblíbený.
Lidé si například také čokoládu rádi dávali po jídle, aby ho lépe strávili anebo po kocovině.